Google Nexus. Από τις 3,7 ίντσες στις 6!

Η σειρά Νexus της Google είναι συνώνυμη με την εξέλιξη του Android, όμως ποιος περίμενε το 2010 ότι από τις 3,7 ίντσες του Nexus One θα φτάναμε σήμερα στις 6 ίντσες του Nexus 6;

Nexus5-1532

Ήταν Γενάρης του 2010, το iphone 3 έκανε θραύση, οι λιγοστές συσκευές Android έτρεχαν ακόμα την πρώτη επίσημη έκδοση «Donut» όταν η Google παρουσίασε το Νexus One με το φρέσκο, 3D και πολύ βελτιωμένο γραφικό περιβάλλον του «Eclair» 2.1. H Google λες και γνώριζε το μέλλον, το είχε χαρακτηρίσει ως το πρώτο μέλος μιας νέας γενιάς smartphones, τα superphones…

                                                   HTC Nexus One

Root-HTC-Nexus-One

Η πρώτη Nexus συσκευή κατασκευάστηκε από την πρώτη εταιρεία που έφτιαξε smartphone με Android, το ΗΤC Dream. Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής με πλαστικό και μέταλλο, οθόνη Αmoled 3,7 ιντσών 800 Χ 480, επεξεργαστή 1 GHz με 512 ΜΒ RAM, μπαταρία 1400 mAh και κάμερα 5 Mpixels με led flash!

Ξεκλείδωτος bootloader για να βοηθηθεί το έργο των προγραμματιστών, διπλό μικρόφωνο για καθαρές κλήσεις, ζωντανά wallpapers και κάρτα μνήμης ως 32 GB όντας το μοναδικό Nexus που το υποστήριξε αυτό…

Χαρακτηριστικό του το κυκλικό κουμπί τύπου trackball που έπαιζε το ρόλο του ποντικιού, γνώρισμα των HTC συσκευών και που δυστυχώς εγκαταλείφθηκε…

Το HTC Nexus One ήταν η πρώτη προσπάθεια της Google να πείσει τους καταναλωτές να αγοράσουν μια συσκευή Οnline χωρίς να πρέπει να πάνε στα καταστήματα αν και η αρχική της τιμή δεν βοηθούσε, έφτανε τα 529 δολλάρια, το μόνο αρνητικό χαρακτηριστικό μιας εκπληκτικής και πολύ μπροστά από την εποχή της, συσκευής!

                                                  Samsung Nexus S

Telus-Nexus-S-Official

Aπό τη στιγμή που η Samsung μπήκε δυναμικά στο Android το δεύτερο Nexus ήταν λογικά μια δική της κατασκευή.

Παρουσιάστηκε το Δεκέμβρη του 2011 και έτρεχε Android 2,3 Gingerbread ενώ υποστηρίχθηκε έως και το JellyBean 4.1.

Από τη στιβαρότητα του HTC πήγαμε σε μια πλαστική κατασκευή με χαρακτηριστική την καμπυλότητα στην οθόνη η οποία έφτασε στις 4 ίντσες με ανάλυση 800 Χ 480 pixels. O επεξεργαστής της Samsung παρέμεινε στο 1 GHz, η μνήμη RAM στα 512 ΜΒ και η κάμερα στα 5 Mp.

H οθόνη Super Amoled, οι τεράστια υποστήριξη από τους developers του Android αλλά και το μοντέλο 4G που παρουσιάστηκε το Μάρτη του 2012 εκτόξευσαν τις πωλήσεις του Nexus S και καθιέρωσαν τη σειρά Nexus στη συνείδηση όλου του κόσμου.

                                               Samsung Galaxy Nexus

Samsung-Galaxy-Nexus-genuine-white

Δεύτερη κατασκευή από τη Samsung που έφερε τη νέα και πολλά υποσχόμενη έκδοση του Android 4.0 Ice Cream Sandwich και έφτασε επίσημα έως το JellyBean 4.3.

Η οθόνη μεγάλωσε στις 4,65 ίντσες και έφερε την ανάλυση στα 1280 Χ 720 pixels, κάτι που ήταν πρωτοποριακό το Νοέμβριο του 2011 που παρουσιάστηκε. Ο επεξεργαστής έγινε διπύρηνος στο 1,2 GHz , η μνήμη RAM έφτασε στο 1 GB, η κάμερα παρέμεινε στα 5 Mp αλλά προστέθηκε μια μπροστά στο 1,3 Mp για βιντεοκλήσεις. Η εσωτερική μνήμη ήταν στα 16 ή 32 GB.

To Galaxy Nexus ξεκίνησε να πωλείται 399 δολλάρια στο εξωτερικό ενώ και στην Ελλάδα η τιμή του έπεσε γρήγορα κάτω από τα 400 ευρώ κάνοντάς το μια πολύ συμφέρουσα αγορά.

Χάρη στο λογισμικό του Αndroid 4.0 και την τιμή της, η συσκευή έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο τον κόσμο αλλά ποτέ δεν ξεπέρασε το πρόβλημα που την ταλαιπωρούσε, την μικρή διάρκεια της μπαταρίας που πολύ δύσκολα μπορούσε να βγάλει μια μέρα λειτουργίας! Άσχημη εντύπωση είχε προκαλέσει στους κατόχους του Galaxy Nexus η απόφαση της Google να μην αναβαθμίσει τη συσκευή τους σε KitKat 4.4…

                                                      Nexus 4

lg-nexus-4-2_1

Παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2012 «φορώντας Android JellyBean ενώ πήρε και ΚitKat 4.4. Η Google συνεργάστηκε με την LG και το πρώτο πραγματικά όμορφο και ίσως και μοναδικό Nexus ήταν γεγονός, ποιος μπορούσε να μην εντυπωσιαστεί από τις γυάλινες επιφάνειες  και το μοναδικό ψηφιδωτό σχέδιο στο καπάκι του;

H οθόνη παρέμεινε στις 4,7 ίντσες με ανάλυση 1280 Χ 768 Pixels, ο επεξεργαστής έγινε τετραπύρηνος στο 1,5 GHz, η μνήμη RAM ανέβηκε στα 2 GB ενώ η ενσωματωμένη μνήμη περιορίστηκε στα 8 ή 16 GB χωρίς δυνατότητα επέκτασής της. Η πίσω κάμερα έφτασε στα 8 Mp και η μπροστά στο 1,3.

Έγινε απίστευτα δημοφιλές λόγω και της πολύ χαμηλής τιμής του, ιδιαίτερα σε σχέση με τις αντίστοιχες συσκευές των ανταγωνιστών. Στο εξωτερικό έπεσε κάτω από τα 350 ευρώ ενώ και στην Ελλάδα αν και ξεκίνησε κοντά στα 450 ευρώ γρήγορα έπεσε κοντά στα 400.

Μεγάλη αξιοπιστία και ατελείωτος κατάλογος από custom Roms για το Nexus 4 που ικανοποίησαν όλους τους χρήστες οι οποίοι έμειναν μόνο με ένα παράπονο, την έλλειψη 4G.

                                                         Nexus 5

nexus5

H δεύτερη συνεργασία Google και LG έφερε το Nexus 5 που παρουσιάστηκε τον Οκτώβρη του 2013. Η οθόνη έφτασε τις 5 ίντσες με ανάλυση 1980 Χ 1080 pixels, ο τετραπύρηνος επεξεργαστής τα 2,26 GHz, η μνήμη RAM τα 2 GB ενώ οι δύο κάμερες παρέμειναν στα 8 Mp η πίσω και στο 1,3 Μp η μπροστά.

Η κατασκευή ξαναγύρισε στο πλαστικό, ήταν όμως πολύ καλά κατασκευασμένο ενώ η τιμή συνέχισε να εκπλήσσει καθώς ήταν αρκετά φθηνότερο από τους ανταγωνιστές του στα 349 δολλάρια που είχε ξεκινήσει να διατίθεται στο Play Store ενώ και στη χώρα μας όπου δεν μπορούμε να το αποκτήσουμε απευθείας από εκεί ήταν πολύ καλή, αυτή τη στιγμή στα σκρουτζομάγαζα μπορείτε να το βρείτε κάτω από 320 ευρώ!

Οι αναβαθμίσεις του λογισμικού της συσκευής ήταν και είναι πολλές και συνεχείς και συνεχίζει να πουλάει ακόμα σαν ζεστό ψωμάκι!

                                                       Νexus 6

N6-android-bg_verge_super_wide

H συνεργασία της Google με τη Motorola έχρισε τη δεύτερη κατασκευάστρια του Nexus 6 που παρουσιάστηκε εχθές 15 Οκτωβρίου. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι κορυφαία αλλά:

  • Πόσοι καταναλωτές αρέσκονται να αγοράζουν phablet μιας που η συσκευή έχει μεγαλώσει πολύ και έχει ξεφύγει από το μέγεθος των smartphones, δείτε την στη φωτογραφία σε σύγκριση με το Nexus 5 που κανείς δεν μπορεί παρά να το πει ακόμα και αυτό μεγάλη συσκευή…
  • Η τιμή του θα ξεκινάει από 649 δολλάρια για την έκδοση με τα 32 GB, τιμή που σε σχέση με τις τιμές των προηγούμενων Nexus είναι αρκετά ψηλά. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες των ξένων ιστοσελίδων για διάθεση στην Ευρώπη από το Play Store στην τιμή των 569 και 649 ευρώ για τις εκδόσεις των 32 και 64 GB αντίστοιχα , τότε καταλαβαίνετε πού θα φτάσει η τιμής διάθεσης στη χώρα μας όπου δυστυχώς δεν μπορούμε να ψωνίσουμε συσκευές από το κατάστημα της Google.

Εν τέλει η συσκευή έχει κορυφαία χαρακτηριστικά αλλά η Google ρισκάρει και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν διατηρήσει τις κορυφαίες πωλήσεις των προηγούμενων Nexus!

Σημείωση: Στις συσκευές Nexus δεν συμπεριλάβαμε τα tablet Αsus Nexus 7 και Samsung Nexus 10 γιατί θέλαμε να δώσουμε τα συγκριτικά στοιχεία των Nexus smartphones της Google.

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s