Θέλετε να πουλήσετε την Android συσκευή σας; Δεν φτάνει να κάνετε μόνο επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων!

 

Κάνατε factory reset στο τηλέφωνο σας πριν το πουλήσετε ή το δώσετε σε κάποιον γνωστό σας. Πιστεύετε ότι θα καθαρίσει από όλα τα δεδομένα σας και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ο επόμενος ιδιοκτήτης του δεν πρόκειται να βρει κάτι προσωπικό σας μέσα; Mέγα λάθος!!!

Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Cambringe κατάφερε να ανακτήσει δεδομένα από Android συσκευές στις οποίες είχε γίνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων ( factory reset )…

Όταν μιλάμε για δεδομένα αναφερόμαστε σε ότι και αν είχε αποθηκευμένο ο προηγούμενος χρήστης: Φωτογραφίες, μηνύματα, επαφές, αρχεία αλλά και passwords! Η ανάκτηση των δεδομένων μπορεί να γίνει με ψάξιμο στο internet και τη χρησιμοποίηση των κατάλληλων προγραμμάτων!

Για κάποιον έμπειρο χρήστη υπολογιστών, η ανάκτηση όλων των δεδομένων είναι κάτι απολύτως εφικτό! Στην έρευνα του Cambringe χρησιμοποιήθηκαν συσκευές που έτρεχαν εκδόσεις Android 2.2 Froyo έως JellyBean 4.3. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας κινδυνεύουν συνολικά πάνω από 500 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως! Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας της πανεπιστημιακής ομάδας εδώ.

Δείτε τις συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στην πανεπιστημιακή έρευνα και τις εκδόσεις Android που “έτρεχαν”:

  • Gingerbread (GB, v2.3.x): Galaxy S Plus, HTC Wildfire S, HTC Desire S, Galaxy S, Galaxy S2, Galaxy ACE, LG Optimus L3, Nexus S.
  • Froyo (v2.2.x): HTC Nexus One, Motorola Defy.
  • Ice Cream Sandwich (ICS, v4.0.x): HTC Sensation, Galaxy S3, HTC Desire C, Galaxy S2, LG Optimus L5.
  • Jelly Bean (JB, v4.[1-3]): Nexus 4 (x2), Motorola Razr I, LG Optimus L7, Nexus S, Galaxy Note 1, HTC One S

Σύμφωνοι, στην έρευνα δεν υπάρχουν συσκευές με KitKat και Lollipop, ενώ οι περισσότερες είναι παλιές αλλά αυτό δεν αλλοιώνει τα στοιχεία της, ενώ δεν είναι δυνατόν να μην μας βάλει σε προβληματισμούς…

H λύση – προτροπή – είναι μία!

Κρυπτογραφήστε τα δεδομένα του τηλεφώνου σας πριν απαλλαχτείτε από αυτό! Η διαδικασία είναι απλή και περιγράφεται ως εξής:

– Από τις Ρυθμίσεις > Ασφάλεια επιλέξτε κρυπτογράφηση τηλεφώνου – κρυπτογράφηση κάρτας sd. Η λειτουργία αυτή υπάρχει σε όλες τις Android συσκευές με έκδοση 3.0 και νεότερη και χρειάζεται απλώς να την τσεκάρετε ώστε να την ενεργοποιήσετε. Πρέπει να δώσετε προσοχή εδώ καθώς:

  • Η κρυπτογράφηση μπορεί να διαρκέσει ακόμα και αρκετές ώρες, ανάλογα με τα δεδομένα που έχετε στη συσκευή σας. Έτσι θα πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδιμασία με φορτισμένη μπαταρία!
  • Κατά τη διάρκεια της κρυπτογράφησης θα γίνει αρκετές φορές επανεκκίνηση της συσκευής σας. Αν διακόψετε αυτή τη διαδικασία θα χάσετε όλα ή κάποια από τα δεδομένα σας!
  • Προτιμήστε έναν δύσκολο κωδικό ( με εναλλασσόμενα σύμβολα, γράμματα, αριθμούς και φροντίστε να τον θυμάστε! )

– Μόλις ολοκληρωθεί η κρυπτογράφηση, κάνουμε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στη συσκευή μας. Στις περισσότερες, αυτή η λειτουργία υπάρχει στις Ρυθμίσεις  > Δημιουργία αντιγράφων ασφάλειας και Επαναφορά. Σε κάποιες άλλες, ειδικά σε tablets, το factory reset γίνεται μπαίνοντας στη recovery με συνδυασμό πλήκτρων έντασης και power.

Τα έκανα όλα, μπορώ τώρα να είμαι σίγουρος;

Μην είσαστε ποτέ σίγουροι όταν έχετε να κάνετε με hackers… Nα είστε απλώς σίγουροι ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί και να αποτρέψετε κάποιον από το να ψάξει περισσότερο. Δεν είναι καλύτερο να μην αφήνουμε την πόρτα ξεκλείδωτη με το κλειδί πάνω, αλλά να την διπλοκλειδώνουμε; 😉

Σχολιάστε εδώ

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s