“Φταίνε οι μπαταρίες”. Η Samsung έβγαλε το πόρισμα για το κάζο με το Galaxy Note 7.

 

Ήταν ύποπτες από την αρχή, τελικά η Samsung δήλωσε επίσημα ότι οι μπαταρίες φταίνε για τις εκρήξεις και αναφλέξεις των Note 7 που προκάλεσαν την ανάκληση τους.

Έπρεπε να περάσουν πολλές εβδομάδες ερευνών, περισσότεροι από 700 μηχανικοί που βοήθησαν στην έρευνα, περισσότερα από 200.000 συσκευές και 30.000 επιπλέον μπαταρίες που δοκιμάστηκαν!

Το Samsung Galaxy Note 7 ανακλήθηκε μόλις 2 εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του, μέχρι τις 11 του Οκτώβρη είχε σταματήσει η διανομή του σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μέχρι σήμερα το 96% των Note 7 που πωλήθηκαν έχουν επιστραφεί.

Τελικά το πρόβλημα προκλήθηκε από δύο μπαταρίες που προέρχονταν από δύο διαφορετικούς κατασκευαστές. Αν ισχύουν αυτά μιλάμε για Την Γκαντεμιά!

Δύο διαφορετικές παρτίδες – ίδιο αποτέλεσμα!

Η πρώτη παρτίδα των μπαταριών είχε ένα ελάττωμα σχεδιασμού στην επάνω δεξιά γωνία, που έκανε τα ηλεκτρόδια επιρρεπή στο να λυγίσουν και στην χειρότερη περίπτωση οδήγησε σε διαχωρισμό μεταξύ θετικών και αρνητικών μεταλλικών άκρων, προκαλώντας βραχυκύκλωμα.

samsung-galaxy-note-7-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-24012017-2

Στη δεύτερη παρτίδα μπαταριών που προερχόταν από διαφορετικό προμηθευτή δεν υπήρχε ελάττωμα σχεδιασμού, αλλά ένα πραγματικό ελάττωμα κατά τη διαδικασία κατασκευής, πιθανότατα λόγω της βιασύνης του προμηθευτή να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

samsung-galaxy-note-7-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-24012017-3

Φυσικά ο επικεφαλής τηλεφώνων της Samsung, DJ Koh παραδέχθηκε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν το χειρότερο στα 33 χρόνια ιστορίας της εταιρείας, η ουσία όμως είναι άλλη:

Οι σύγχρονες μπαταρίες δεν είναι αθώες αλλά δε φταίνε μόνο αυτές…

Το ζήτημα που εγείρεται είναι ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία των μπαταριών για κινητές συσκευές έχει φτάσει στο όριο της εξέλιξης της, σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση τέτοιων συσκευών, κάτι που είναι απόρροια του ανταγωνισμού για όσο το δυνατόν καλύτερες επιδόσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τέτοια σφάλματα πιθανότατα να επαναληφθούν στο μέλλον.

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν έχουν τέτοια έκταση, αλλά πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για εγκαύματα που προκλήθηκαν από αναφλέξεις ή εκρήξεις μπαταριών; Aπλώς τα κρούσματα ήταν μεμονωμένα και δεν έμειναν στην επικαιρότητα τόσες μέρες, ούτε πήραν τέτοια έκταση…

Επειδή το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον, υπόσχομαι ότι θα το ψάξω ενδελεχώς και σύντομα θα έχω κάτι να γράψω για το συγκεκριμένο.

Advertisements

Σχολιάστε εδώ

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s